Simfonia núm. 3 en Mi bemoll major op. 97 «Renana»
2010-05-04 01:34:25

Johann Strauss IIEl 8 de juny de 1810 naixia a Zwickau Robert Alexander Schumann, fill d'un editor i que amb els anys esdevindria compositor, pianista i un dels més importants representants del romanticisme musical  alemany. Identificat des de ben jove tant amb la música com amb la literatura, també conreà la crítica musical i fou fundador d'una revista.

L'OUB s'ha volgut sumar a la celebració del 200 aniversari del naixement d'aquest compositor interpretant, a l'últim concert de la temporada, la seva simfonia número 3. Escrita en la tonalitat de Mi bemoll major, és probablement una de les obres més brillant i optimistes d'aquest autor. Fou composta a finals de 1850 i estrenada el 6 de febrer de 1851 a Düsseldorf sota la direcció del mateix Schumann. Tot i que Schumann no emprava aquest nom, el sobrenom de «Renana» sembla que fou motivat pel caràcter de l'obra en la que el compositor es diu que volia reflectir la vida folclòrica de la regió del Rin.

Dividida en cinc moviments (fet poc usual a l'època) és una obra magnífica que representa un final brillant per a  la temporada de l'orquestra.

Die Fledermaus
2010-01-26 20:05:04

Johann Strauss IIDesprés de l'èxit de la gala lírica «L'ocell rebel» presentada en el cicle de música de la UB de l'any passat, el proper 18 de març l'OUB abordarà una versió adaptada de l'opereta de Johann Straus II «Die Fledermaus» (El rat-penat).

Aquesta obra, estrenada a Viena l'abril de 1874, és probablement la més representada d'aquest autor. Composada aproximadament en un mes i mig, conté totes les característiques més celebrades del jove Strauss: melodies enganxoses i exhuberants que van des de la més refinada elegància fins a l'autèntica frivolitat però que sempre captiven a l'espectador.

El llibret de Richard Genée i Karl Haffner, té els seus orígens en dues obres teatrals anteriors: La farsa Das Gefängnis (La presó) de l'alemany Julius Roderich Benedix (1811–1873) i el vaudeville francés Le réveillon de Henri Meilhac i Ludovic Halévy.

Dividida en tres actes, aquesta opereta conté els ingredients típics del gènere: Identitats canviades, complots, flirteigs amorosos, situacions còmiques ... en definitiva, tots els elements teatrals i musicals indispensables per passar una agradable vetllada.

La Petite Messe Solennelle
2009-11-16 18:31:35

Gioacchino RossiniEl programa d'aquest any per al concert de Nadal, que l'OUB realitza tradicionalment al Paranimf de la UB, l'ocupa íntegrament la Petite Messe Solennelle de G. Rossini. Considerada per l'autor com l'últim dels "pecats de la seva vellesa" (com ell anomenava les obres escrites a París al final de la seva vida) es tracta d'una obra de la que sovint s'ha dit que no és petita (dura més d'una hora), ni solemne, ni particularment litúrgica. Al mateix prefaci, Rossini escrivia les següents paraules:

«Bon Déu; heus aquí finalitzada, aquesta pobra petita missa. És música sagrada la que acabo de fer, o música consagrada? Vaig néixer per a l'opera buffa, ho saps bé! Poca ciència, una mica de cor, això és tot. Sigues doncs beneït i atorga'm el Paradís.»

L'obra representa el testament musical d'un dels grans autors d'òpera del segle XIX. Escrita originalment per a una formació de quatre solistes, un cor de vuit veus, dos pianos i harmònium, habitualment s'interpreta l'adaptació per a un piano i harmònium, com a part instrumental. Empès pels seus amics, i en part tement que es dugués a terme després de la seva mort, Rossini va fer l'orquestració de l'obra intentant mantenir el caràcter i les subtileses de la versió original. La primera interpretació d'aquesta versió es va fer tres mesos després de la seva mort ocorreguda el 13 de novembre de 1868.

Inici del curs 2009-2010.
2009-09-27 18:31:50

L'inici de curs es farà el proper dimecres dia 23 de setembre

Ens trobarem, com de costum, al Paranimf a les 20:00.

1   2   3   
© 2018 OUB