La segona simfonia de F. Mendelssohn «Lobgesang»
2011-10-24 12:58:21

Felix MendelssohnL'any 1840 Felix Mendelssohn (1809-1847) va estrenar dues obres per celebrar el 400 aniversari de la invenció de la impremta: La poc coneguda Festgesang "Gutenberg Cantata", per a cor d'homes i doble conjunt de metall i percussió, i la seva segona simfonia anomenada «Lobgesang» (Cant de lloança). Aquesta última fou escrita entre 1838 i 1840 i, tot haver estat composada després de les seves quarta i cinquena simfonies, està catalogada com a segona degut a les posteriors revisions que van rebre les altres simfonies a l'hora d'editar-les.

Les paraules del propi compositor per descriure-la eren: «Una Simfonia-Cantata sobre textos de la Sagrada Bíblia, per a solistes, cor i orquestra». L'obra s'estrenà el 24 de juny de 1840 a l'església de Sant Tomàs a Leipzig, la mateixa on J.S. Bach va estrenar la seva Passió segons Sant Mateu el 1727. L'estrena va ser dirigida pel mateix Mendelssohn que comptà amb una enorme formació de 500 intèrprets, entre cantants i músics, i va obtenir un èxit rotund.

L'estructura que segueix és similar a la de la Novena Simfonia de Beethoven, estrenada uns anys abans (1824), amb una part simfònica seguida d'una de coral. Beethoven atorga a la seva obra un caràcter clarament simfònic, tot i el famós coral final sobre el text Schiller. Per altra banda, Mendelssohn impregna la seva simfonia d'un sentit religiós profund, que s'acosta força al de l'oratori i en el que hi ha una important influència del coral luterà.

La part orquestral inicial, que representa una mica més d'un terç de l'obra, dóna pas a nou moviments vocals en els que alternen les intervencions del cor amb les dels solistes. Els textos d'aquests moviments corresponen la majoria a extractes de diversos psalms representatius de la litúrgia evangèlica alemanya en la que els textos bíblics són una part fonamental i que la invenció de la impremta va ajudar a difondre (la coneguda Bíblia de Gutenberg).

La «Lobgesang», obra escollida per l'OUB per al concert de Nadal 2011, és una obra majestuosa i magna, per la seva durada -molt superior a les altres simfonies de l'autor- pel tema que tracta i per la pròpia música, que contribueix al desenvolupament de l'orquestra i que s'emmarca dins la gran tradició germànica que va des de Bach, Händel, Mozart, Beethoven i Schubert i que després continua amb Schumann, Brahms, Wagner, Bruckner i Mahler.

Inici del curs 2011-2012
2011-09-05 17:09:25

L'inici de curs es farà el proper dimecres dia 14 de setembre.

Ens trobarem, com de costum, al Paranimf a les 20:00.

Romeu i Julieta de P.I. Txaikovski
2011-02-18 13:57:54

Piotr Ilitx TxaikovskiPiotr Ilitx Txaikovski va nèixer el 1840 a Kamsko-Votkinsk, Rússia, una petita ciutat situada en els Urals. Als cinc anys va començar a estudiar piano i va ser en aquesta època quan es manifestà la forta inclinació a la música i la gran sensibilitat de l'infant. Als setze anys va escoltar per primera vegada el Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart i l'experiència el va copsar tant que el va empènyer a dedicar-se a la música.

Tot i no formar part del grup de compositors nacionalistes russos, anomenat Grup dels Cinc, probablement està considerat com el músic amb més caràcter rus. La seva obra, síntesi de la tradició clàssica occidental i la música russa, és sobretot valorada per les seves riques harmonies, les seves inspirades melodies i l'eficient orquestració.

Per al segon programa de la temporada, l'OUB ha escollit una de les obres més conegudes de Txaikovski: Romeu i Julieta. Catalogada pel compositor com a Obertura-Fantasia, en realitat és més un poema simfònic amb forma de sonata basat en la història de W. Shakespeare. Els diferents temes mostren personatges com Fra Lorenzo, les trifulques entre Capulets i Montescos, l'amor apasionat entre els dos protagonistes i el final tràgic, amb un romanticisme exhuberant.

La Messa di Gloria de G. Puccini
2010-12-09 12:56:21

Giacomo Puccini

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Puccini (Lucca, Itàlia, 22 de desembre de 1858 – Brussel.les, Bèlgica, 29 de novembre de 1924) és un dels més grans compositors d’òpera italians que visqueren entre el segle XIX i el XX.

Fill d'una nissaga de músics eclesiàstics, quan el seu pare morí, la família el va posar a estudiar música sacra amb la intenció de succeir al seu pare. Amb 14 anys va entrar com a organista de la catedral i altres esglésies però als 18 anys, després de sentir a Pisa una representació de l'òpera Aïda de Verdi, va decidir ser compositor d'òperes.

Per al concert de Nadal 2010 de la UB, l'Orquestra Universitat de Barcelona (OUB) ha triat d'aquest autor la Messa a quattro con orchestra, tal com ell la titula al manuscrit, normalment coneguda amb el sobrenom de Messa di Gloria. És una obra que marca el final del període d'aprenentatge de Puccini i que deixa entreveure la força dramàtica que més tard mostraria amb les seves òperes. Posteriorment, Puccini faria servir el motiu del Kyrie per a Edgar i el del Agnus Dei per a Manon Lescaut.

Inici del curs 2010-2011
2010-09-01 22:09:25

L'inici de curs es farà el proper dimecres dia 15 de setembre

Ens trobarem, com de costum, al Paranimf a les 20:00.

1   2   3   
© 2018 OUB