Informació

Què és i què ofereix l'Orquestra Universitat de Barcelona

La Universitat de Barcelona és, en el seu sentit més ampli, un centre d’activitat cultural en el que s’hi duen a terme nombroses manifestacions artístiques entre les quals la música hi ocupa un lloc destacat. Després del consolidat “Cicle de Música a la UB” i de una notable presència d’agrupacions corals pròpies de la UB, l’Orquestra Universitat de Barcelona ve a omplir l’espai que mancava completar dins de les activitats musicals de la UB.

 

Oberta als estudiants, antics estudiants, professors, personal d’administració i serveis i a qualsevol persona que estimi la música, l’Orquestra Universitat de Barcelona vol ser un referent dins la vida musical dins i fora de la UB. Una de les seves principals funcions és la d’oferir la possibilitat de continuar tocant a aquelles persones que, després d’haver assolit un cert nivell d’estudis musicals, es dediquen a tasques diferents de la interpretació musical.

L’Orquestra Universitat de Barcelona us ofereix:

 • La posibilitat de fer música simfònica dins de l’ambient de la UB de manera engrescadora però amb rigor.
 • Formar part d’una agrupació que entén la universitat com una entitat cultural en el sentit més ampli.
 • Relacionar-se amb gent de tots els àmbits de la universitat.
 • La possibilitat d’obtenir crèdits optatius (estudiants UB)

Per més informació podeu contactar mitjançant l’adreça:

info@oub.cat

Funcionament de l'Orquestra Universitat de Barcelona

Per poder ingressar a l’orquestra és imprescindible tocar un dels següents instruments:

 • Flauta travessera, Flautí
 • Oboè, Corn anglès
 • Clarinet, Clarinet baix, Requinto
 • Fagot
 • Trompa
 • Trompeta
 • Trombó
 • Tuba
 • Percussió simfónica
 • Violí, Viola, Violoncel, Contrabaix
 • Arpa

L’Orquestra Universitat de Barcelona assaja regularment tots els dimecres de 20:00 a 22:00 al Paranimf de l’UB (1a planta de l’Edifici Històric situat a la Gran Via de les Corts Catalanes al costat de la Plaça Universitat). Ocasionalment hi pot haver assaigs especials, a causa de necessitats del repertori, però que són anunciats amb la suficient antelació.

 

L’Orquestra Universitat de Barcelona és la pròpia del Cicle de Música de la Universitat de Barcelona i per això realitza un mínim de concerts durant el cicle (generalment tres). En determinades ocasions els seus membres també participen en actes oficials de la universitat (inauguració del curs oficial, Honoris Causa, etc…). Els integrants de l’orquestra poden actuar en formacions de cambra dins del Cicle de Música, prèvia acceptació dels programes presentats.

 

Els membres de l’orquestra han d’assistir als assaigs regulars així com a tota la resta d’activitats especials que siguin dins de la programació de l’orquestra (condició indispensable per als estudiants que desitgin obtenir el certificat per a crèdits de lliure elecció).

Preguntes més freqüents (FAQ)

Quants dies assaja l’orquestra?
L’orquestra assaja els dimecres de 20:00 a 22:00. Esporàdicament, pot convocar-se algún assaig especial, principalment quan hi ha algún concert. Aquests assaigs especials sempre s’avisen amb antelació.

On assaja l’orquestra?
El lloc habitual dels assaigs és el Paranimf, situat al primer pis de l’Edifici Històric de la UB, a la Gran Via de les Corts Catalanes 585 (Plaça Universitat).

Qui pot entrar a l’orquestra?
Tothom que toqui un instrument habitual de la plantilla d’una orquestra simfònica.

És imprescindible ser alumne de la UB per poder tocar a l’orquestra?
No. L’orquestra está oberta a la participació de tothom que estigui interessat en practicar la música simfònica. Tot i així, a l’hora de cobrir una plaça lliure, en igualtat de condicions tenen preferència els alumnes i antics alumnes de la UB.

Què cal fer per entrar a l’orquestra?
S’ha d’enviar un email amb les dades i sol·licitar una audició. Si l’audició és satisfactòria i hi ha places vacants de l’instrument, aleshores es passa a formar part de la plantilla. Si no hi ha places vacants es passa a una llista de reserva per a futures incorporacions.

S’ha de pagar alguna quota?
No. Per venir a tocar a l’orquestra no s’ha de pagar res. En ésser una activitat voluntaria, sí que demanem el compromís d’assistir a les activitats que s’organitzen. L’incompliment d’aquest compromís pot significar la pèrdua de la plaça.

He de comprar un uniforme?
No necessàriament. Per als concerts, els homes han d’anar amb camisa i pantalons negres i les dones amb faldilla o pantaló i brusa negre o amb un vestit negre. No s’admeten les samarretes com a roba de concert i com a calçat només s’admeten sabates de color negre.

Es pot obtenir el reconeixement de crèdits de formació?
Els alumnes de la UB poden obtenir el certificat de reconeixement de crèdits de formació. Per aconseguir-ho han de sol·licitar-ho quan s’incorporen a l’orquestra i han d’assistir a un mínim de 60 hores a les activitats programades. L’aprofitament i la valoració positiva els comportarà el reconeixement de 3 crèdits.