El maig de 2002 i amb el suport del vicerectorat d’Activitats i Patrimoni Cultural de la Universitat de Barcelona, s’inicien les tasques que portaran a la creació de l’Orquestra Universitat de Barcelona. Després de realitzar audicions per seleccionar els futurs components de la formació, d’entre el més d’un centenar de sol·licituds rebudes, a principis de novembre de 2002 es comença a treballar amb una plantilla de quasi quaranta músics.
Després d’una actuació prèvia al Teatre de la Passió d’Olesa, l’Orquestra es presenta oficialment el 8 de maig
de 2003 en un multitudinari concert al Paranimf de la Universitat de Barcelona, en el que obté una calorosa acollida, amb obres de Rossini, Mozart i Haydn. Posteriorment, el juny de 2003 participa en la Festa de la Música oferint un concert a la Sala Simfònica de l’Auditori de Barcelona interpretant obres de Johann Christian Bach, Mozart i la Missa en Do Major op.86 de Beethoven, conjuntament amb un gran cor i solistes, i amb un gran èxit de públic i crítica. Cal esmentar l’acte d’investidura Honoris Causa de Riccardo Muti, l’octubre de 2003, en la que l’Orquestra participà en l’assaig magistral de la simfonia nr. 41 de W.A. Mozart que s’efectuà sota la batuta de l’insigne director italià. Des d’aleshores ha realitzat actuacions a dins i fora de Catalunya i en llocs tan emblemàtics com el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona o l’auditori de Saragossa.
Des de la seva creació l’Orquestra s’ha caracteritzat per dur a terme un treball musical que combina des de la interpretació de les obres del cànon clàssic fins a la participació en projectes com enregistrament de bandes sonores o concerts de rock simfònic. El seu repertori abasta des d’obres del barroc fins l’estrena d’obres d’autors actuals, passant per tota mena d’estils i amb una especial dedicació a la recuperació del patrimoni musical. Cal destacar projectes com Carmina Burana de C. Orff, Simfonia nr. 2 “Lobgessang” de F. Mendelssohn, l’oratori La nit de Nadal de J. Lamote de Grignon, la posada en escena de l’opereta Die Fledermaus de J. Strauss, l’enregistrament de la banda sonora del curtmetratge El barco pirata (guanyador del Goya 2011) o el concert The Rock Symphony conjuntament amb el grup de rock Apache.
Els membres de l’orquestra són majoritàriament estudiants universitaris, tant de primer i segon com de tercer cicle, que provenen de múltiples ensenyaments de la Universitat. També hi ha professors, antics alumnes de la UB i algunes persones vinculades de maneres diferents a la universitat.
La creació d’una orquestra simfònica amateur de qualitat no només respon a la vessant de la Universitat com a centre cultural obert a la societat que l’envolta, sinó que també omple un buit en el panorama musical català. Hi ha molta gent amb estudis mitjans o superiors de música que treballen en un altre àmbit professional i que, atesa la manca d’orquestres, no tenen l’oportunitat de tocar en formacions amb un determinat nivell. L’existència d’una orquestra d’aquestes característiques representa un estímul per continuar tocant i mantenir el nivell assolit durant els estudis.
Carles Gumí- Director
Neix a Barcelona. Cursa estudis de Geologia a la Universitat de Barcelona i, al mateix temps, estudis de Composició i Instrumentació amb Carles Guinovart al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. S’inicia en la direcció a través dels cursos organitzats per la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) amb els mestres Pierre Cao, Alberto Grau i Lluís Vila, entre altres. Posteriorment, obté el Títol Superior en direcció d’orquestra estudiant amb Salvador Brotons a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
La seva tasca creativa queda reflectida en una quantitat important d’obres estrenades a dins i fora de Catalunya i en diverses obres publicades i enregistrades. Així mateix, les seves peces han estat guardonades
en diferents ocasions: Concurs de Joves Compositors de l’Institut Català de Serveis a la Joventut de la Generalitat de Catalunya (1986, 1988, 1993 i 1994), finalista Premi Sardanes SGAE 1995 i Premis Catalunya de Composició Coral 1996. També ha dut a terme la revisió i edició de l’obra Poema Romàntic, per a baríton i gran orquestra simfònica, de Joan Lamote de Grignon.
Ha dirigit la Coral de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona des de la seva fundació el 1985 fins al 1991, any en el que assumeix la direcció del Cor de la Universitat de Barcelona fins al 2002. Durant aquest període, el Cor de la UB realitza nombroses actuacions a dins i fora de Catalunya, enregistra actuacions per a la televisió i la ràdio i es consolida com a formació coral. L’any 2002 passa a dirigir la Schola Cantorum de la Universitat de Barcelona, dedicada a la interpretació de música antiga.
En diferents ocasions, ha dirigit altres formacions corals i orquestres entre les que s’ha d’esmentar la Banda de la Unió Musical del Bages, l’Orquestra Filharmonia Hekàteros, l’Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra (ONCA), la Jove Orquestra de la Ràdio Televisió d’Austràlia (SBS Youth Orchestra) i l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa (OSCE). Ha estat director assistent de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) i dirigeix l’Orquestra Universitat de Barcelona (OUB) des de la seva fundació. Actualment també desenvolupa una tasca pedagògica com a professor del Conservatori Professional de Música de Cervera i dirigint l’Orquestra Andreví del mateix conservatori.